Dietetyka
W Instytucie Diabetologii oferujemy kompleksowe wsparcie dietetyczne, obejmujące zarówno profilaktykę, jak i leczenie dietozależnych schorzeń. Dietetyka to nie tylko nauka o jedzeniu. Jest to realne narzędzie terapeutyczne, które może znacząco poprawić jakość życia pacjentów i wspierać leczenie wielu przewlekłych chorób, w tym cukrzycy, insulinooporności, chorób autoimmunologicznych, nadciśnienia, otyłości czy zaburzeń hormonalnych.
Skuteczność pracy dietetyka i odpowiednio dobranych dieta potwierdzają liczne badania naukowe. Systematyczny przegląd i metaanaliza opublikowana w 2021 roku wykazały, że interwencje żywieniowe prowadzone przez wykwalifikowanych dietetyków poprawiają poziom glukozy (HbA1c), BMI i cholesterol LDL u pacjentów z cukrzycą typu 2, efekty te były wyraźnie lepsze niż w przypadku porad udzielanych przez innych pracowników ochrony zdrowia.
Zobacz badanie na PubMed
Wierzymy, że prawidłowe żywienie to nie tylko profilaktyka, ale również element skutecznej terapii. W naszym zespole dietetycy współpracują blisko z lekarzami różnych specjalizacji, wspierając pacjentów w podejmowaniu trwałych i bezpiecznych zmian w stylu życia.
Skuteczność pracy dietetyka i odpowiednio dobranych dieta potwierdzają liczne badania naukowe. Systematyczny przegląd i metaanaliza opublikowana w 2021 roku wykazały, że interwencje żywieniowe prowadzone przez wykwalifikowanych dietetyków poprawiają poziom glukozy (HbA1c), BMI i cholesterol LDL u pacjentów z cukrzycą typu 2, efekty te były wyraźnie lepsze niż w przypadku porad udzielanych przez innych pracowników ochrony zdrowia.
Zobacz badanie na PubMed
Wierzymy, że prawidłowe żywienie to nie tylko profilaktyka, ale również element skutecznej terapii. W naszym zespole dietetycy współpracują blisko z lekarzami różnych specjalizacji, wspierając pacjentów w podejmowaniu trwałych i bezpiecznych zmian w stylu życia.
Kiedy warto skonsultować się z dietetykiem?
Otyłość lub nadwaga. Walka z otyłością to proces, który u każdej osoby przebiega inaczej, nie ma jednej, uniwersalnej metody, która zadziała dla wszystkich. Dietetyk uwzględnia indywidualne potrzeby organizmu, styl życia, wyniki badań oraz możliwe choroby towarzyszące, by opracować skuteczny i bezpieczny plan działania. Dlatego indywidualnie dobrany przez specjalistę jadłospis daje znacznie lepsze rezultaty niż ogólnikowe diety.
Konsultacje z dietetykiem mogą okazać się świetnym uzupełnieniem terapeutycznym w przypadku
schorzeń takich jak:
Choroby metaboliczne: cukrzyca, insulinooporność
Choroby autoimmunologiczne i hormonalne: Hashimoto, PCOS
Neuropatia cukrzycowa
Nietolerancje pokarmowe i zaburzenia trawienia
Choroba trzewna (celiakia)
W powyższych przypadkach bardzo ważna jest współpraca dietetyka z lekarzem specjalistą.
Konsultacje z dietetykiem mogą okazać się świetnym uzupełnieniem terapeutycznym w przypadku
schorzeń takich jak:
Choroby metaboliczne: cukrzyca, insulinooporność
Choroby autoimmunologiczne i hormonalne: Hashimoto, PCOS
Neuropatia cukrzycowa
Nietolerancje pokarmowe i zaburzenia trawienia
Choroba trzewna (celiakia)
W powyższych przypadkach bardzo ważna jest współpraca dietetyka z lekarzem specjalistą.
Opieka dietetyczna dzieci i młodzieży
Współpraca z dietetykiem dziecięcym może znacząco wpłynąć na prawidłowy rozwój, wzrost oraz
kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Konsultacje są szczególnie pomocne w przypadku otyłości dziecięcej, ale również wtedy, gdy dziecko ma problemy z apetytem, wybiórczo je lub niechętnie próbuje nowych produktów. Odpowiednio dobrana dieta może wspierać rozwój układu odpornościowego, koncentrację i ogólne samopoczucie młodego organizmu. Szczególnie ważne jest to w opiece nad dziećmi z cukrzycą typu 1, aby mimo choroby podstawowej nie doszło do zahamowania wzrostu, niedoboru masy ciała lub odwrotnie - otyłości. W chorobie tej, w celu utrzymania normoglikemii dość często wprowadzana jest restrykcyjna dieta.
kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Konsultacje są szczególnie pomocne w przypadku otyłości dziecięcej, ale również wtedy, gdy dziecko ma problemy z apetytem, wybiórczo je lub niechętnie próbuje nowych produktów. Odpowiednio dobrana dieta może wspierać rozwój układu odpornościowego, koncentrację i ogólne samopoczucie młodego organizmu. Szczególnie ważne jest to w opiece nad dziećmi z cukrzycą typu 1, aby mimo choroby podstawowej nie doszło do zahamowania wzrostu, niedoboru masy ciała lub odwrotnie - otyłości. W chorobie tej, w celu utrzymania normoglikemii dość często wprowadzana jest restrykcyjna dieta.
Opieka interdyscyplinarna
W Instytucie Diabetologii stawiamy na opiekę interdyscyplinarną, czyli ścisłą współpracę specjalistów z różnych dziedzin medycyny. Dietetyk, lekarz, psycholog współdziałają, by lepiej zrozumieć potrzeby pacjenta i zaproponować kompleksowy plan leczenia. Takie podejście pozwala nie tylko skuteczniej diagnozować problemy zdrowotne, ale również wdrażać zrównoważone, indywidualnie dopasowane terapie – szczególnie w przypadku chorób przewlekłych, metabolicznych czy hormonalnych.



